Welke dikte geeft recht op subsidie?
Hoe dik moet dakisolatie zijn?

Zolder / Dak isoleren
Maak je huis energie-efficiënt met professionele dakisolatie. Wij bieden duurzame oplossingen voor elk type dak.

Zolderverbouwingen
Optimaliseer je huis met een zolderverbouwing. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren en te helpen met jouw project.

Prefab dakkapellen
Ontdek de voordelen van onze zelf geproduceerde prefab dakkapellen: snelheid, kwaliteit en comfort. Bij Dakisoleren.nl staan we klaar om je huis te transformeren.
Hoe dik moet dakisolatie?
Waarom de dikte van dakisolatie belangrijk is
De dikte van dakisolatie bepaalt in grote mate hoe goed je dak warmte binnenhoudt en kou buiten houdt. Hoe dikker de laag, hoe beter de isolatiewaarde – en dus hoe lager je energierekening. Zeker bij het isoleren van schuine daken van binnenuit is het essentieel om een goede balans te vinden tussen ruimteverlies en isolatiewaarde. De juiste dikte dakisolatie voorkomt warmteverlies en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en een minimum dikte voor dakisolatie zorgt dat je voldoet aan de eisen voor ISDE-subsidie.

Er is veel mogelijk!
Wat is het verschil tussen Rd- en Rc-waarde?
De Rd-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal zelf isoleert. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter. De Rc-waarde is de totale isolatiewaarde van de complete dakconstructie, inclusief afwerking en luchtlagen.
Als je wilt weten welke dakisolatie dikte nodig is, kijk je dus vooral naar de Rd-waarde van het materiaal dat je gebruikt.
Wil je een Rc-waarde van 6 (zoals vereist voor subsidie bij nieuwbouw)? Dan heb je een hogere Rd-waarde nodig, afhankelijk van het materiaal.
Voor dikte dakisolatie Rc6 kom je bij PIR uit op ca. 12 cm, bij glaswol op 20–22 cm en bij Isovlas op 24–26 cm.
Let wel op: ga je renoveren? Dan is de rc waarde van 6.3 niet van toepassing op je project. De rc waarde van 6.3 is namelijk voor nieuwbouw woningen die vaak BENG zijn. BENG woningen zijn “Bijna Energie Neutrale Gebouwen” en hebben dus een heel dikke laag isolatie nodig. Ga je een bestaande woning renoveren? Dan geldt die eis niet voor jou.
Welke factoren bepalen de benodigde dikte?
De dikte dakisolatie hellend dak wordt bepaald door:
- Het materiaal: PIR isoleert veel beter dan glaswol of Isovlas per cm dikte
- De gewenste isolatiewaarde (Rd)
- De beschikbare ruimte onder je dak
- Eventuele eisen uit het Bouwbesluit of subsidievoorwaarden
Bijvoorbeeld: wil je een Rc van 6 halen met PIR? Dan is de benodigde Pir dakisolatie dikte ongeveer 12 cm. Bij Isovlas is dit al snel 24 cm. We leggen dit graag uit tijdens een adviesgesprek.
Wanneer er niet voldoende ruimte is om de rd waarde voor bestaande woningen te behalen dan kunnen we de balken opdikken. Zo zorgen we dat je toch in aanmerking komt voor subsidie.
Dikte per materiaal en Rd-waarde
- PIR: Zeer hoge isolatiewaarde. Voor Rd 6 is circa 12 cm nodig. Ideaal als je weinig ruimte hebt. Let wel op dat bestaande woning slechts een rd waarde van 3,5 m2K/W of een rc waarde van 2.0.
- Glaswol: Goed isolerend, maar dikker. Voor Rd 6 heb je circa 20–22 cm nodig.
- Isovlas: Biobased en dampopen. Voor Rd 6 is 24–26 cm nodig.
We adviseren je graag over de beste isolatie voor de binnenzijde van jouw dak.
Diktes isolatiematerialen
Minimale en aanbevolen diktes bij hellende daken

De verplichte dikte dakisolatie komt voort uit het Bouwbesluit en subsidievoorwaarden. Wil je gebruikmaken van de ISDE-subsidie, dan moet je een minimale Rd-waarde van 3,5 halen bij na-isolatie. Dat betekent een Rc waarde van minimaal 2,0 m2 K/W.
De minimale dikte dakisolatie hangt dus af van het materiaal:
- PIR: ca. 6–8 cm
- Glaswol: ca. 12–14 cm
- Isovlas: ca. 14–16 cm
Voor optimale prestaties adviseren wij bij een hellend dak een hogere waarde aan te houden. De exacte dakisolatie dikte stemmen we af op jouw situatie. Bekijk ook onze pagina’s over het isoleren van een houten dak of het dak van een garage isoleren.
Waarom kiezen voor Dakisoleren.nl?
Waarom kiezen voor Dakisoleren.nl?
We denken met je mee en zorgen voor de juiste balans tussen materiaalkeuze, dikte en comfort. Of je nu het schuine dak van een jaren 30-woning wilt isoleren of een garageplafond van binnenuit wilt aanpakken: onze experts zorgen voor een passend advies. Meer weten over de kosten van dakisolatie? Of over welke dikte past bij jouw dak? Wij helpen je verder.

Onze klanten vertellen
Tevreden klanten aan het woord:


Plan direct uw vrijblijvend adviesgesprek
Wil je weten wat in jouw situatie de ideale dikte dakisolatie is? Of twijfel je tussen PIR of Isovlas? Plan dan een gratis adviesgesprek. Wij komen bij je langs en geven een passend advies.
Dit zijn vragen die onze klanten aan ons stellen
Veelgestelde vragen over de dikte van dak isolatie
Hoe dik moet de isolatie van een dak zijn?
Dat hangt af van het materiaal en de gewenste Rc-waarde. Voor subsidie is meestal een Rc van 3,5 vereist. Bij PIR betekent dit ca. 8 cm, bij Isovlas 14–16 cm.
Wat is de ideale dikte van dakisolatie?
De ideale dikte zorgt voor een Rc van minimaal 4,5–6. Dat levert comfort én energiebesparing op. Wij stemmen de dikte af op jouw dak en wensen.
Hoe dik moet dakisolatie zijn voor subsidie?
Voor subsidie via ISDE geldt een minimale Rc van 3,5. Dit komt neer op een Rd-waarde van ca. 3,7 – afhankelijk van de gebruikte materialen.
Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?
Dat hangt af van jouw wensen. PIR is dun en krachtig, Isovlas is biobased en dampopen. Wij helpen je kiezen wat het beste past.
Kan je te veel isoleren?
In theorie niet, maar in de praktijk wel. Te dikke isolatie zonder goede ventilatie of dampremming kan vochtproblemen veroorzaken. Daarom adviseren wij altijd maatwerk.
Wat is de dunste dakisolatie?
PIR is het meest efficiënte materiaal. Je bereikt hoge isolatiewaarden met een relatief geringe dikte. Ideaal bij beperkte ruimte.
Waar moet je op letten bij dakisolatie?
Let op de Rd-waarde, dampremmende laag bij pannendaken, dikte dakisolatie bij hellend dak en of je voldoet aan subsidie-eisen. Vraag altijd professioneel advies.