RD waarde eenvoudig uitgelegd
Rd-waarde dakisolatie: Wat betekent het en welke waarde heb je nodig?
RD waarde uitleg
Alles over rd-waarde dakisolatie
De Rd-waarde van dakisolatie geeft precies weer hoe goed de isolatie is. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal warmte tegenhoudt. Maar wat is de Rd-waarde van isolatie precies? Hoe bereken je het en welke waarde heb je nodig voor jouw dak? Hier leggen we je alles uit over de Rd-waarde van dakisolatie, welke isolatiematerialen het beste scoren en welke eisen er gelden voor subsidie.
Wil je de rd-waarde dakisolatie berekenen? Neem dan contact op!

Waar staat rd waarde voor?
Wat is de Rd-waarde van isolatie?
De Rd-waarde van dakisolatie staat voor warmteweerstand. Het geeft aan hoe goed een materiaal de warmte binnen (of juist buiten) houdt. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolerende werking. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.
- Een hogere Rd-waarde betekent dus een betere isolatie.
- De Rd-waarde isolatie is niet hetzelfde als de Rc-waarde (die kijkt naar de complete constructie) of de lambda-waarde (de warmtedoorgangscoëfficiënt van het materiaal).
- Voor dakisolatie is de Rd-waarde een praktische manier om snel te beoordelen hoe goed een isolatielaag presteert.

Welke Rd-waarde heb je nodig voor dakisolatie?
Voor een goede dakisolatie Rd-waarde is het belangrijk om te voldoen aan de richtlijnen van de overheid wanneer je bijvoorbeeld subsidie wil aanvragen. Ook is in het bouwbesluit opgenomen welke RD-waarde dakisolatie moet hebben als je een bestaande woning gaat verbouwen.
- De minimale Rd-waarde dakisolatie voor subsidie via de ISDE is 3,5 m²K/W.
- Voor optimaal rendement wordt een Rd-waarde van 4,0 of hoger aangeraden.
- Bij nieuwbouw gelden meestal hogere eisen dan bij bestaande woningen.
- Vraag je je af: welke Rd-waarde voor dakisolatie heb ik nodig? Dan is het antwoord dus minimaal 3,5 m²K/W, zeker wanneer je in aanmerking wil komen voor subsidie.
- Voor de isolatie van bestaande daken geldt een minimum van 2,5 m²K/W.
Meer weten over isoleren? Bekijk dan onze pagina over schuin dak tussen balken isoleren.
Stappenplan: zo vraag je een vergunning aan voor een dakkapel (2025)
Dit zijn de rd waardes per isolatiemateriaal
Rd-waarde per isolatiemateriaal

Je hoeft de Rd-waarde van isolatiemateriaal niet zelf te berekenen. De juiste waarde staat op de verpakking of in de productspecificatie van het isolatiemateriaal. Wanneer je kijkt naar de verschillende rd waardes zal je zien dat de rd waarde van pir het hoogste is bij de minste dikte. Toch is pir niet altijd de beste keuze en wanneer er ruimte is kiezen wij vaak voor Isolvlas. Dit materiaal bezit een aantal extra eigenschappen die het zeer fijn maken als dakisolatie.
Materiaal | Dikte (cm) | Rd-waarde (m²K/W) |
PIR | 8 | 3,6 |
Glaswol | 12 | 4,0 |
Isovlas (biobased) | 14 | 3,7 |
Niet elk materiaal is gelijk. De Rd-waarde isolatie verschilt per soort en per dikte. Hier zie je hoe de belangrijkste materialen scoren:
- PIR-isolatie: Heeft de hoogste Rd-waarde per centimeter. Bij 8 cm dikte kun je al een PIR Rd-waarde van rond de 3,6 m²K/W halen. Dit maakt het ideaal voor situaties met beperkte ruimte. Wil je meer weten over de voordelen? Bekijk onze uitleg over kosten dakisolatie.
- Glaswol & steenwol: Deze materialen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar je hebt een dikkere laag nodig om dezelfde Rd-waarde isolatie te bereiken. Glaswol van 12 tot 14 cm komt meestal net boven de 3,5 m²K/W.
- Biobased isolatie (zoals Isovlas): Deze materialen hebben een iets lagere Rd-waarde per cm, maar zijn vochtregulerend, circulair en duurzaam. Ze komen nog steeds ruim boven de minimale eisen voor subsidie.
Hoe bereken je de juiste Rd-waarde voor jouw dak?
Je hoeft de Rd-waarde isolatie niet zelf te berekenen. Deze staat altijd vermeld op de verpakking of in de productspecificaties van het isolatiemateriaal. Wel is het belangrijk om te controleren of de opgegeven waarde voldoet aan de minimale eisen voor jouw dak én voor eventuele subsidie. Anders dan de rd waarde voor isolatie kun je de rc waarde overigens wel berekenen.
De Rc-waarde is de totale warmteweerstand van een complete constructie, zoals een volledig dak inclusief isolatie, dakbeschot, luchtlagen en eventueel afwerkingsmateriaal. Waar de Rd-waarde alleen kijkt naar het isolatiemateriaal zelf, omvat de Rc-waarde het totaalpakket van alle lagen samen.
Subsidie en minimale Rd-waarde voor dakisolatie
De ISDE-regeling vereist een minimale Rd-waarde dakisolatie van 3,5 m²K/W. Dit geldt zowel voor schuine als platte daken. Alleen als je hieraan voldoet én een erkend bedrijf inschakelt, kun je gebruikmaken van subsidie.
Wij helpen je bij:
- Het kiezen van het juiste materiaal met voldoende Rd-waarde in de isolatie
- Het opstellen van de juiste documentatie
Wil je weten hoeveel je kunt besparen met subsidie? Bekijk dan onze pagina over subsidies voor dakisolatie.

Hier gaat het vaak mis met de rd-waarde
Veelgemaakte fouten bij het kiezen van de Rd-waarde
- Te dunne isolatie kiezen: Dit levert onvoldoende rendement en comfort op.
- Alleen naar de dikte kijken: Andere eigenschappen zoals geluidsdemping en vochtregulatie kunnen heel belangrijk zijn voor het binnenklimaat van je zolder.
- Geen dampremmende folie gebruiken: Zelfs bij een goede Rd-waarde voor dakisolatie kan vocht de werking verminderen zonder juiste afwerking.
Waarom kiezen voor Dakisoleren.nl?
Wij zijn dé specialist voor wie op zoek is naar een betrouwbare en complete oplossing voor dakisolatie. Met jarenlange ervaring, korte lijntjes en een betrokken werkwijze begeleiden we je bij elke stap. Of het nu gaat om het adviseren over de juiste rd waarde isolatie, het uitvoeren van de isolatiewerkzaamheden of het plaatsen van een dakkapel: wij regelen het van A tot Z.
Je profiteert van:
- Persoonlijk advies op basis van jouw woning
- Hoogwaardige isolatiematerialen met bewezen prestaties
- Complete service van rd waarde berekening tot subsidieaanvraag
- Mogelijkheid om isolatie te combineren met het plaatsen van een dakkapel
- Snelle en heldere communicatie met één vast aanspreekpunt
Dit zijn de bijkomende kosten voor een dakkapel
Veelgestelde vragen over rd waarde
Welke Rd-waarde is nodig voor dakisolatie?
Minimaal 3,5 m²K/W voor subsidie, maar 4,0 of meer levert meer rendement.
Hoe bereken ik de juiste Rd-waarde?
Met de formule Rd = D / λ. De dikte van het materiaal gedeeld door de lambda-waarde.
Wat is de minimale Rd-waarde voor subsidie?
3,5 m²K/W. Dit geldt voor dakisolatie volgens de ISDE-regeling.
Welke isolatiematerialen hebben de hoogste Rd-waarde?
PIR en Resol. PIR heeft bij geringe dikte al een hoge waarde. Zoek je duurzaamheid, dan is Isovlas een uitstekend alternatief.
Is een hogere Rd-waarde altijd beter?
Ja, tot op zekere hoogte. Een hogere rd waarde isolatie levert meer comfort en besparing op, maar kent een afnemend rendement per extra centimeter.
Hoe weet ik hoeveel rd waarde voor dakisolatie ik moet kiezen?
Wanneer je ons jouw dak laat isoleren, bekijken wij wat de beste dikte van het isolatiemateriaal is. Je wil natuurlijk voldoen aan de eisen voor de subsidie maar je wil ook ruimte op zolder behouden. Wij adviseren je hier eerlijk en open over, zodat we samen een keuze kunnen maken.
Ook een dakkapel? Het is mogelijk!
Onze specialisten isoleren niet alleen woningen maar plaatsen ook dagelijks dakkapellen bij onze klanten. Vaak combineren we dit met dak isolatie omdat de kosten dan lager liggen en je maar een keer hoeft te verbouwen. Meer weten over de mogelijkheden om dakisolatie te combineren met een dakkapel plaatsing? Vraag dan nu een persoonlijke offerte aan!